Berikut adalah perkongsian tips untuk cara-cara penyimpanan stok lauk dan sayur yang sangat praktikal dan kemas daripada Puan Naeamah Balqis. Untuk contoh di sini beliau menyediakan stok untuk 3 minggu.
Cara Simpan Lauk:
1. Masukkan lauk (udang + sotong + ikan + ayam…semua bersihkan siap) dalam satu bekas untuk sekali masak…masukkan air sampai menutupi lauk tadi…simpan kat tempat beku.
2. Daging + tulang – simpan mcm biasa…jangan letak air.



Cara Simpan Sayur:
1. Untuk halia + lengkuas + serai letak dalam bekas dan masukkan air sampai menutupi sayuran tersebut.
2. Untuk cili hijau + limau + bawang putih + bawang merah + daun sup + kacang panjang + cili merah + carrot + timun + petai + kobis + sawi jepun + bunga kobis + brokoli….letak tisu kat bahagian bawah untuk serap air yang akan menitis kat dlm bekas tersebut…sayur tersebut akan tahan lama…InsyaAllah…cuma sawi jepun + kobis tak tahan lama…seminggu ok lagi…selepas tu sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi.


Kredit Foto & Tips : Naeamah Balqis